Şimdi Ara

Satürn uydusu Titan’ın sıvı karmaşası: Nehirler var ama bir şey kayıp

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.496
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Satürn uydusu Titan’ın sıvı karmaşası: Nehirler var ama bir şey kayıp
    Güneş Sistemi'nin en ilginç uydularından biri olan Satürn'ün en büyük uydusu Titan, yüzeyinde sıvı bulunduran Dünya dışındaki tek gök cismi olarak bilim dünyasını yıllardır büyülüyor. Ancak yeni bir araştırma, bu gizemli uyduda eksik bir jeolojik yapıya dikkat çekiyor: Deltalar.



    Sıvı var, delta yok



    Yürütülen çalışma, Titan'da nehirler ve sıvı metan denizleri olmasına rağmen, Dünya’da sıkça karşılaşılan deltaların bu uyduda neredeyse hiç bulunmadığını ortaya koydu. Çalışmanın lideri Brown Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sam Birch, bu konu hakkında "Nehirleriniz ve tortullarınız varsa, deltalarınız olacağını kabul ediyoruz. Ama Titan tuhaf. Anladığımızı sandığımız süreçleri incelemek için bir oyun alanı” dedi.



    Deltalar, sadece suyun akış yolu değil; aynı zamanda bir gezegenin ya da uydunun jeolojik ve iklimsel tarihine dair ipuçları barındıran tortu birikim alanlarıdır. Titan’daki eksik delta yapıları, bilim insanlarının uydunun iklimsel geçmişini ve olası tektonik faaliyetlerini anlamasını zorlaştırıyor. Üstelik bu yapılar, geçmişte mikrobiyal yaşam izleri barındırabileceğinden, astrobiyolojik açıdan da kritik öneme sahip.



    Cassini görüyor ama anlamıyor



    Satürn uydusu Titan’ın sıvı karmaşası: Nehirler var ama bir şey kayıp
    NASA’nın Cassini uzay aracı, Titan’ın kalın atmosferinin altını radar görüntüleme teknolojisiyle inceleyerek yüzeyde sıvı metan gölleri ve nehirleri belgeledi. Ancak Cassini’nin kullandığı sentetik açıklıklı radar (SAR), sıvı metanı saydam olarak gördüğünden kıyı çizgilerini net biçimde ayırt etmekte zorlanıyor.



    Ayrıca Bkz.Yeni bulgular heyecanlandırdı: Mars’ta yağmur ve kar yağmış olabilir



    Bu sorunu aşmak isteyen ekip, Dünya üzerindeki bilinen manzaraları Titan’ın koşullarına uyarlayan bilgisayar modelleri geliştirdi. Bu modeller sayesinde Titan’daki radar görüntüleriyle daha doğru karşılaştırmalar yapılabiliyor. Dünya’daki nehir deltasına sahip bölgelerin bu modelle net bir şekilde tespit edildiği, ancak Titan’ın radar görüntülerinde benzer yapıların bulunmadığı görüldü. Yapılan detaylı analizler, Titan’ın göl ve denizlerinde alışılmadık yapılar olduğunu da ortaya koydu. Bazı kıyılar, kökeni bilinmeyen derin çukurlar içeriyor. Ayrıca, deniz tabanlarını kesen derin kanalların nasıl oluştuğu da henüz açıklanabilmiş değil.




    Kaynak:https://www.space.com/the-universe/saturn/scientists-confused-by-missing-coastal-features-on-titan-saturns-largest-moon







  • Onada sonda gönderecekler o zaman görürüz

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • quote:

    NASA’nın Cassini uzay aracı, Titan’ın kalın atmosferinin altını radar görüntüleme teknolojisiyle inceleyerek yüzeyde sıvı metan gölleri ve nehirleri belgeledi.


    Cassini bu dünyadan göçeli çok oldu... :(

    Satürn ile birleşmişti.

  • İlginç bir konu. Literatür boşlukları ve daha fazla araştırma ve modelleme ihtiyacı uyarınca tam da bir uzay bilimci için tez konusu ve araştırma eğilimi olarak bir ömür boyu çalışılacak türden. Bu tarz anomaliler/bilinmezlikler bana hep bilgimizin ne kadar kısıtlı olduğunu hatırlatıyor. Özellikle gezegen ve uydu bilim bu tarz bilinmezliklerle, keşfedilmeyi bekleyen şeylerle dolu. Bırakın solar sistemin dışındakilerini, kendi yıldız sistemimizde yer alan gezegenler ve uydular hakkında bilmediğimiz çok şey var.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Ben bunun sebebinin sıvı haldeki su ile sıvı haldeki metanın aynı fiziksel etkilere sahip olmadığından kaynaklandığını düşünüyorum. Yağ da sıvıdır su da ama aynı fiziksel etkilere sahip olmadığını biliyoruz. Neyse bunun için ChatGPT'ye sıvı metan ile sıvı haldeki su arasında kıyaslama yapıp farkları yazmasını istedim. GPT ilk mesajın sonunda ben leb demeden leblebiyi anladı. Hatta benim düşündüklerimden çok daha fazla ihtimali dile getirdi. Sohbet linki. https://chatgpt.com/share/680a45ab-a7e8-800f-ae6a-54a51ecda6dc 2 mesaj yazdım o da 2 mesaj yazdı, sohbet çok uzun değil okunabilir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.
OSZAR »